

Eva är global marknadschef på Rapunzel of Sweden som säljer löshår och hårvårdsprodukter till hundratusentals kunder världen över.
– Min titel är Head of e-com/marketing och det visar att det är en förändring som sker i marknadschefsrollen nu. Allt blir mycket mer digitalt, säger hon.
Vi träffas i Umeå där Rapunzel of Sweden startades 2007 av Ida Backlund, en ung driven tjej som brukade köpa löshår på nätet och en dag fick idén att göra det mycket bättre själv. Idag har företaget salonger i flera städer och en e-handel med försäljning i mer än 60 länder.
Sedan drygt ett år är Eva marknadschef på Rapunzel och med 15 års erfarenhet från liknande positioner på företag som Åhléns, Indiska och Accent vet hon vad som krävs för att lyckas med marknadsföring i handeln.
– Har du inte förståelsen för det digitala så är livslängden inte särskilt lång i det här yrket. Oavsett om du jobbar i ett e-handelsföretag eller ett traditionellt retailföretag så måste du göra dina marknadsaktiviteter digitalt, menar hon.
”Du måste vara extremt påläst”
Eva berättar att hon tidigare kunde sitta på ett stort konto och vända sig till en stor byrå för att köpa reklam. Idag behöver man behärska allt från avtalsförhandlingar och UX-design till att förstå vad det är man köper i alla de olika marknadskanalerna. Med fler kanaler har yrkesrollerna inom marknad också blivit mer specialiserade och i hennes team har hon bland annat experter för annonsering på Facebook, Google AdWords, content i sociala medier och influencersamarbeten.
– Du behöver inte själv vara specialist men du måste vara extremt påläst inom de olika delarna av digital marketing, det finns inga genvägar. Jag har till exempel tagit Google Analytics-certifikat och det uppmuntrar jag även mina medarbetare till så att vi alla har den generella förståelsen för varifrån kunderna kommer, hur de beter sig när de handlar och hur de olika delarna i verktyget fungerar, säger hon.
Som att köpa och sälja aktier
Med den snabba utvecklingen behöver man ständigt vara på tå för vad som händer på marknaden. Att omvärldsbevaka är en viktig del i jobbet som kan innebära allt från att snappa upp trender på internationella branschseminarier till att veckospana med sina medarbetare om vad de sett eller varit med om. Tidigare jobbade Eva med marknadsplaner för ett år, nu planerar hon för tre månader i taget och varje vecka går hon igenom vad som behöver justeras i försäljningen. Hon sitter på konton för alla länder där de har kunder och beslutar om var de ska dra ner på annonsering och var de kan öka för att få ut mesta möjliga försäljning.
¬– I den digitala affären kan du räkna på mycket mer och se effekten betydligt snabbare. Ibland känns det som att jag jobbar med att köpa och sälja aktier för jag måste hela tiden analysera vilka kampanjer och annonser som funkar bäst. Det är mycket operativt arbete och jag gillar det eftersom jag är väldigt försäljningsdriven och tycker att affärsnyttan är det viktigaste och roligaste i jobbet, säger hon.
Inställning viktigare än lång utbildning
Eva är själv ekonom med marknadsföringsinriktning och tycker att den utbildningen gett henne en bra grund till affärstänket men att kräva en fyraårig masterutbildning för att bli digital marknadschef idag är hon tveksam till.
– När jag anställer medarbetare så går jag mer på ett mindset som innebär att man förstår det digitala och har en vilja att ta reda på mer själv. Det finns flera yrkesinriktade utbildningar där man varvar digital teknik med kreativt skapande som är mer intressant än en lång universitetsutbildning, menar hon.
I rollen som marknadschef ansvarar hon för flera olika team i Sverige och utomlands och hon ser sig själv som en teamplayer där hennes expertområden är planering, struktur, strategi och att vara den som håller ihop teamen.
– Jag har otroligt duktiga medarbetare runt omkring mig som jag får mycket energi ifrån och jag tycker om att anställa folk som är bättre än jag själv. Det bidrar till en rätt avväpnande känsla för mig som chef, säger hon.