Ola är inköpskoordinator på Martin & Servera och assisterar vid inköp av egna märkesvaror inom området kolonialvaror och djupfryst.
– Det är spännande och kul att vara i utvecklingen av en ny produkt för att sedan se den på vårt lager, säger han.
Ola har varit inköpskoordinator i ett år på restaurang- och storköksgrossisten Martin & Servera. Han jobbar direkt under inköpschefen som ansvarar för egna märkesvaror inom kolonial och djupfryst.
– Jag ska vara chefens högra hand och är behjälplig i det mesta för att han ska kunna fatta bra beslut. Arbetsdagen är upplagd utifrån min chefs kalender och kan betyda att jag gör allt från att upprätta produktspecifikationer, följa upp och kvalitetssäkra produkter till att lansera nya egna märkesvaror, berättar han.
Tar fram egna produkter
Inom kolonial och djupfryst tar man fram burkar och frysta produkter som ska hålla samma kvalitet som märkesvaror, men till ett lägre pris. Vid framtagning av en ny märkesvara ser Ola till att det finns produktspecifikationer som uppfyller Martin & Serveras kriterier. Utifrån en checklista landar de slutligen i en produkt som de tycker är bra och kan stå för. De har precis tagit fram ett eget syltsortiment.
– Att lansera en ny produkt är en ganska lång process som vanligtvis tar några månader men ibland flera år från första kontakt med producenten till att varan står på vårt lager, säger Ola.
När produkten är framtagen görs en etikett och slutligen rullas den ut i organisationen.
– Alla ska få vetskap om att produkten finns och få information om när och hur den ska lanseras. Det är otroligt mycket som checkas från idé till lager och det är min uppgift att gå igenom alla de punkterna.
Utgör en servicefunktion
Ola jobbar ofta ihop med inköpskoordinatorerna för de andra varuområdena.
– Vi är en servicefunktion och samarbetar både högt och lågt, till exempel att registrera varucertifikat i vårt system som har närmare femtiotusen artiklar.
I rollen som inköpskoordinator ingår även att spåra orsaken till defekta produkter.
– En matvara är en levande produkt och därför vi har många faktorer som spelar in. Odlingsförhållanden, jäsningsprocess, tillagning, paketering, frakt och lagring är några exempel. Med hjälp av ett kontrollprogram stämmer vi då av produkten med leverantören och vad vi kommit överens om från början.
Ett jobb med många kontakter
Ola har jobbat i matgrossistbranschen så länge han kan minnas.
– Jag började på lagret som liten grabb. Sedan gick jag vidare till en inköpsavdelning och jobbade med lagerpåfyllnad under många år. Jag jobbade även här på importavdelningen innan jag blev inköpskoordinator.
Han trivs med att driva sina ärenden självständigt och att ha många kontakter utåt.
– Det svåra är att nå ut med budskap till alla berörda i ett stort företag som Martin & Servera. I min roll är det därför viktigt att vara lyhörd, kunna ta egna initiativ och ha kraft att driva saker framåt. Och så är det självklart en stor fördel för en själv om man är matintresserad om man jobbar just här, säger han och ler.