englands flagga
list-ikon Visa listvy

Yrkeskartan av

Handeln kan ge dig en dynamisk karriär full av möjligheter.

Affärsutvecklare
Butiks­ledare
Butiks­säljare
Dataanalytiker
E-Commerce Manager
Ekonom
Företags­säljare
HR-specialist
Inköpare
Inköpsassistent
Kommunikatör
Kundtjänst­medarbetare
Lager­arbetare
Logistiker
Marknads­assistent
Marknadsförare
Onlinemarknadsförare
UX-designer
Verkställande direktör (VD)
Visual Merchandiser

Yrkeskartan

av karriarihandeln.se

Vad gillar du? Handeln kan ge dig en dynamisk karriär full av möjligheter.

Tryck på respektive yrke för att läsa mer.

Affärsutvecklare

Klicka för att läsa mer

Butiks­ledare

Klicka för att läsa mer

Butiks­säljare

Klicka för att läsa mer

Dataanalytiker

Klicka för att läsa mer

E-Commerce Manager

Klicka för att läsa mer

Ekonom

Klicka för att läsa mer

Företags­säljare

Klicka för att läsa mer

HR-specialist

Klicka för att läsa mer

Inköpare

Klicka för att läsa mer

Inköpsassistent

Klicka för att läsa mer

Kommunikatör

Klicka för att läsa mer

Kundtjänst­medarbetare

Klicka för att läsa mer

Lager­arbetare

Klicka för att läsa mer

Logistiker

Klicka för att läsa mer

Marknads­assistent

Klicka för att läsa mer

Marknadsförare

Klicka för att läsa mer

Onlinemarknadsförare

Klicka för att läsa mer

UX-designer

Klicka för att läsa mer

Verkställande direktör (VD)

Klicka för att läsa mer

Visual Merchandiser

Klicka för att läsa mer
close

Butiks­ledare

SSYK

 • 1730
 • 5221

En butiksledare (butikschef) ansvarar för den dagliga driften i butiken.

Detta innebär att både driva och utveckla verksamheten samt leda, coacha och inspirera butikspersonalen för att butiken ska nå resultat. En butiksledare planerar och driver aktiviteter i butiken samt schemalägger, rekryterar och kan även hantera personalfrågor, ansvara för utvecklingssamtal och i vissa fall har även butiksledaren formella personalansvaret. Hur operativ en butiksledare är kan även variera. I många fall är butiksledaren själv delaktig i den dagliga försäljningen och kundmötet i butiken. En butiksledare kan ingå i ledningsgrupp och/eller har ett nära samarbete med ledningen. Butikens storlek samt om den är fristående eller ingår i en kedja är faktorer som avgör butiksledaren ansvarområde och/eller personalansvar. I de flesta fall har butiksledaren försäljning- och budgetansvar samt ansvar för att varulagret är optimerat och butiken exponerad på bästa sätt.

Läs mer

Fäll ihop

Media

Karriärvägar

En butiksledare har goda utvecklingsmöjligheter, t ex till:

Inköpare Företags­säljare E-Commerce Manager

Intervjuer

 • Som tolvåring började Elin sälja jordgubbar utanför den lilla butiken i Lärbo på norra Gotland. Som tjugoåring blev hon Coops yngsta butikschef.

  Elin har jobbat på Coop i tio år. Efter sommarjobbet som jordgubbsförsäljare började hon jobba extra som varuplockare och sedan som butikssäljare. För två år sedan, när hon fyllde tjugo, blev hon butikschef.
  – Jag tror att Coop Gotland fick upp ögonen för mig när jag fick ansvar för hela kolonialdelen i butiken. De såg att jag kunde ta hand om stora områden. Att jag stannat kvar och tycker det är kul att jobba här har också fått dem att tro att jag är någon att satsa på, säger hon.

 • När Anders startade livsstilsbutiken Grandpa tillsammans med två vänner hade han testat flera olika jobb – men hade ingen aning om vad det innebar att driva en butik.

  Fröet till livsstilsbutiken Grandpa sattes när Anders inspirerades på resor runtom i världen. Efter fem års studier i finansiering på högskolan kom Anders fram till att han ville satsa på att driva butik. Tillsammans med två vänner satsade de drygt 30 000 kronor var och startade aktiebolag.

  Trion knackade på hos ALMI och fick ett lån på en halv miljon för att dra igång sin butik. Idag har affärsverksamheten vuxit till tre butiker, en webbshop, två sällskapsspel och en egen TV-show. Och mycket mer är på gång. Men resan har varit långt ifrån enkel och bekväm.
  – Vi är riktiga knegare och jobbar alltid tills vi blir färdiga. I början jobbade vi nästan jämt och plockade ut lite i lön, berättar Anders.

  Vad visste ni om att driva butik innan ni började?
  – Inte ett dugg. Vi hade alla testat massor av olika jobb innan vi drog igång Grandpa. En gång räknade vi ut att vi haft 35 olika extrajobb var. Jag har bland annat arbetat som fönsterputsare, byggjobbare och bartender. Att visa att du varit beredd att testa många olika jobb för att lära dig att arbeta är ett stort plus när någon söker jobb hos oss.

  Varför tror du att ni lyckats?
  – Vi har alltid gjort vår grej och strävat efter att skapa en skön vardagsrumskänsla i butiken där alla känner sig välkomna. Många butiksplanerare har kommit till oss för att förklara hur vi borde göra för att öka försäljningen, men vi har aldrig lyssnat. På Grandpa ska det inte vara något köptvång, det viktigaste är att alla känner att de trivs i butiken. Det hänger samman med vårt val av inredning, musik och personal i butiken.

  Hur ser ni på er personal?
  – Vi försöker lägga mycket krut på personalen. I dagsläget är vi cirka 35 anställda och det känns som en enda stor Grandpa-familj. Vi har inte startat Grandpa för att gå runt som några direktörer och bestämma. Men att se företaget växa och kunna anställa massa duktiga människor är en stark drivkraft. Nu har vi också anställt en vd för att få lite mer strategiskt tänk. Vi är tre otåliga entreprenörer som börjar på något nytt innan färgen hunnit torka, säger Anders.

 • Planering, försäljning, strategier och flexibilitet

  Att man älskar service och är nyfiken på kunden är självklarheter när man jobbar som butikschef. Man behöver även vara både strukturerad och flexibel för att kunna hantera spontana situationer som uppstår under dagen, säger Lisa Ivarsson Butikschef på möbel- och inredningsbutiken Svenskt Tenn med butik på Strandvägen i Stockholm samt näthandel.

  Lisa börjar sina dagar, som regel innan butiken har öppnat, med en runda utanför butiken för att se till att det ser snyggt ut. Sedan gör hon samma sak inne i butiken och pratar med personalen om det är något hon behöver känna till. När allt ser bra ut och saker är avstämda sätter hon sig på sitt kontor för att läsa mail och se över sin kalender.

  Ansvaret som vilar på Lisa ligger främst på butikens försäljning. Det är hon som ser till att de uppnår sina försäljningsmål, men lika mycket att planera för butikens säsongaktiviteter; julen, påsken, sommaren och budgetarbetet kommer vid samma tid varje år och så även förberedelserna för dem.

  Planering, handlingsplaner och adhoc
  Även om försäljningen är hennes huvudfokus, ingår även andra ansvarsområden i hennes roll. Allt från den operativa driften till butikens försäljningsstrategier att ha koll på intäkts- och kostnadsanalysen. Hon har personalansvar där arbetsmiljö och arbetsrätt ingår. Hon planerar verksamheten, öppettider, handlingsplaner för att driva försäljning i butiken, se till att personalen får relevant utbildning, planerar introduktionen av nyanställda.

  – Mitt jobb består till stor del av att planera det som de andra sedan ska utföra. Min tid ute i butiken är mindre än man kanske kan tro, det ligger mellan trettio och femtio procent, säger Lisa. Och hur mycket jag än planerar kommer det alltid upp spontana saker som jag behöver lösa under dagen.

  Det är också Lisa man kallar in om en kund kommer in med en svårare reklamation. Så även när det kommer kunder som vill ha en visning av butiken. Kort och gott; hon behöver kunna förmedla vad varumärket står för och vad som är deras filosofi.

  Nyfikenhet och föränderligt
  Jobbet är hela tiden föränderligt, vilket gör att det aldrig blir tråkigt eller enformigt. Samtidigt går det i olika cykler som man känner igen år från år. Toppar och dalar i försäljningen kommer ungefär vid samma tider varje år. Så länge man är nyfiken lär man sig hela tiden något nytt resonerar Lisa.

  – Det bästa med mitt jobb är att det är varierande, och att jag får vara med och bidra och påverka till förändring där det behövs. Sedan får jag möta massor av människor som jag hela tiden lär mig nya saker av.

  Förmågan att leda människor, kunna inspirera och vara inkännande samtidigt som man är nyfiken på kunden är avgörande för att göra ett bra jobb som butikschef. Att man är välstrukturerad och välplanerad, och samtidigt flexibel nog för att kunna hantera de situationer som uppstår under dagen.

  – Det är viktigt att ha förmågan att få andra att göra det de behöver göra för att organisationen ska funka så bra som möjligt. Att alla gör det de är bra på. I det ligger också att vara tydlig med värme, när det behövs, menar Lisa.

  Arbetslivserfarenhet viktigare än utbildning
  Arbetslivserfarenheten i form av butiksvana är viktigare än en universitetsutbildning. Och att man älskar mötet med kund, förstår servicerollen och är nyfiken på människor. Både i ledarrollen såväl som i försäljningsperspektivet.

  I Lisas fall kommer butikserfarenheten från att ha jobbat i den lokala bokhandeln där hon växte upp för att sedan ta sig vidare till NK i Stockholm. Under en period jobbade hon på agentursidan, där hon lärde sig det här med intäkts- och kostnadsanalysen, som är viktig i hennes roll. Under tiden på Svenskt Tenn har hon gått några ledarskapsutbildningar, både internt och extern för att utvecklas i sin roll.

  Och skulle man vilja bli Butikschef är Lisas bästa tips att vara nyfiken och visa framfötterna. Berätta om dina tankar och fråga om du kan få vara tillförordnad, vid behov. Lisa menar att en arbetsgivare älskar när personalen är tydlig med vad de vill utvecklas inom och kommer med egna initiativ och idéer.

  Andras bästa i första rummet
  Alla butikschefsroller ser lite olika ut, med det även tiden som man är ute i butiken. Men när det behövs hoppar man in och täcker upp en position, ibland är man lunchavlösare till exempel. Som butikschef är det privata behovet sekundärt och det är nödvändigt att sätta butikens bästa i första rummet.

  – Även om man behöver vara strukturerad är det superviktigt att kunna vara flexibel och ställa upp där det behövs för att vara en bra butikschef. Att ha en social kompetens och att tycka om att möta människor är superviktigt. Gör man inte det är man på fel plats, avslutar Lisa.

   

Utbildningsvägar

 • Inom handeln är det vanligt att företag har egna utbildningar eller hyr in andra företag för att utbilda sin personal. Om du inte har gått en utbildning som är inriktad handeln, kan du då komplettera din kompetens så att du får den kompetens som behövs.

 • Mycket av det som en butiksledare behöver kunna går att lära sig genom att arbeta i en butik. Sådant arbete under helger och lov ger erfarenheter som är meriterande. Du kan också ha nytta av erfarenhet från liknande arbetsuppgifter i andra branscher.

Kompetensprofil

Förutom erfarenhet av, och kunskap om, de produkter som butiken säljer ska en butiksledare ha en god ledarskapsförmåga, samarbetsförmåga samt vara serviceinriktad och kommunikativ. Vidare ska du ha en god säljförmåga och organisationsförmåga samt vara analytisk.
 • Då butiksledaren har ansvar för att leda och inspirera personalen i butiken är det viktigt att butiksledaren har förmåga att utveckla och motivera sitt team. Butiksledaren ska på ett engagerat sätt skapa en gott teamarbete och vara en given ledare. Ledarskapsförmåga innebär också att kunna arbete med coaching och feedback som verktyg.

 • Att vara serviceinriktad innebär ett intresse för människor och ett driv av att hjälpa till. Att ha god service är grunden för att hitta tillfredställande lösningar utifrån kundens behov.

 • En butiksledare ansvarar för att skapa ett gott samarbete bland butikspersonalen samt få alla medarbetare engagerade att uppnå butikens försäljningsmål. Det är viktigt att kunna sätta gruppens behov framför sitt eget.

 • En god kommunikationsförmåga innebär att kunna kommunicera på ett tydligt sätt med både medarbetare och kunder. Det är viktigt att kunna anpassa sin kommunikation efter person och situation. Det är också viktigt att butiksledaren kan inspirera andra butiksmedarbetare till ökad försäljning.

 • Att ha en god säljförmåga innebär att skapa ett förtroende hos kunden. Det är viktigt att kunna hantera olika typer av människor för att försäljningen ska bli så framgångsrik som möjligt. Det är också viktigt att en butiksledare drivs av att göra affärer och uppnå försäljningsresultat.

 • En butiksledare behöver ha en god organisationsförmåga då det är viktigt att kunna planera och prioritera det dagliga arbetet. Då schemaläggning ofta är en arbetsuppgift som ingår är det viktigt att kunna vara strukturerad och organiserad.

 • Att ha en förståelse för analyser av resultat, rapporter och nyckeltal är viktigt för att få en så lönsam affär som möjligt. En butiksledare bör ha en analytisk förmåga och ett sinne för siffror för att maximera lönsamheten i affären.