englands flagga
list-ikon Visa listvy

Yrkeskartan av

Handeln kan ge dig en dynamisk karriär full av möjligheter.

Affärsutvecklare
Butiks­ledare
Butiks­säljare
Dataanalytiker
E-Commerce Manager
Ekonom
Företags­säljare
HR-specialist
Inköpare
Inköpsassistent
Kommunikatör
Kundtjänst­medarbetare
Lager­arbetare
Logistiker
Marknads­assistent
Marknadsförare
Onlinemarknadsförare
UX-designer
Verkställande direktör (VD)
Visual Merchandiser

Yrkeskartan

av karriarihandeln.se

Vad gillar du? Handeln kan ge dig en dynamisk karriär full av möjligheter.

Tryck på respektive yrke för att läsa mer.

Affärsutvecklare

Klicka för att läsa mer

Butiks­ledare

Klicka för att läsa mer

Butiks­säljare

Klicka för att läsa mer

Dataanalytiker

Klicka för att läsa mer

E-Commerce Manager

Klicka för att läsa mer

Ekonom

Klicka för att läsa mer

Företags­säljare

Klicka för att läsa mer

HR-specialist

Klicka för att läsa mer

Inköpare

Klicka för att läsa mer

Inköpsassistent

Klicka för att läsa mer

Kommunikatör

Klicka för att läsa mer

Kundtjänst­medarbetare

Klicka för att läsa mer

Lager­arbetare

Klicka för att läsa mer

Logistiker

Klicka för att läsa mer

Marknads­assistent

Klicka för att läsa mer

Marknadsförare

Klicka för att läsa mer

Onlinemarknadsförare

Klicka för att läsa mer

UX-designer

Klicka för att läsa mer

Verkställande direktör (VD)

Klicka för att läsa mer

Visual Merchandiser

Klicka för att läsa mer
close

Logistiker

SSYK

  • 2141

En logistiker ansvarar för att planera, styra och kontrollera ett företags material- eller varuflöden i syfte att effektivisera produktion och försäljning.

En förutsättning för en effektiv produktion och försäljning är att rätt vara finns på rätt plats i rätt tid. Det är därför viktigt att logistikern har en helhetssyn vad gäller materialförsörjning, från produktion till distribution och leverans. Syftet är att minimera kostnader och maximera vinsten och kundservicen. En logistiker kan arbeta både strategiskt och operativt. Arbetsuppgifter som förekommer är ekonomiska och tekniska bedömningar för att lösa logistik- och transportfrågor som transportväg, transportsätt och lagerutrymme. Vidare ansvarar logistikern ofta för att driva olika förbättringsprojekt för att utveckla och underhålla korrekta flöden. Arbetet utförs till stor del i affärs- och logistiksystem, där bland annat planering av materialflöden, hantering av artikelinformation samt analyser sker digitalt. Arbetet förutsätter många kontaktytor både externt och internt.

Under åren 2024-2027 förväntas handeln anställa 900 logistiker.

Läs mer

Fäll ihop

Media

Karriärvägar

En logistiker har goda utvecklingsmöjligheter, t ex till:

Butiks­ledare E-Commerce Manager Inköpare

Intervjuer

  • Tror du att logistik bara handlar om att flytta paket? Tänk om och möt Adam som lämnade skådespelarkarriären och blev logistikchef efter bara två månader på Ikea i Linköping.

    Som logistikchef ansvarar Adam för hela godsflödet. Både att ta emot varor som kommer till varuhuset och att fylla på varor i rätt tid och på rätt plats i varuhuset. Utan effektiv logistik skulle butikshyllorna gapa tomma. Det gäller hela tiden att ligga steget före och planera.
    – Som logistikchef är jag ansvarig för att fatta snabba och tuffa beslut, säger Adam.

    Hur ser karriärmöjligheterna ut på Ikea?
    – När man börjar jobba på Ikea öppnas många nya möjligheter. Det är fantastiskt att ha möjlighet att göra karriär inom samma företag utan att behöva byta arbetsplats. Ikea erbjuder många interna utbildningar, jag har exempelvis gått flera internutbildningar, främst med fokus på ledarskap.

    Du har gjort en blixtkarriär på Ikea, berätta hur det gick till.
    – Jag började extrajobba med att köra truck på Ikea för att spara pengar till kamerautrusning som jag använde i min karriär som skådespelare. Jag var varken bäst på att köra truck eller plocka ordrar men hade en vilja och ett brinnande intresse för att möta människor. Det uppmärksammades och jag blev erbjuden en tjänst som ledare på Ikea efter bara två månader. Idag har jag övergripande personalansvar för 45 medarbetare.

    Hur kan en vanlig dag se ut?
    – Mellan klockan 5-10 fylls varuhuset på med varor. Jag stöttar ofta det arbetet under tuffa perioder genom att köra truck och plocka varor. Under en dag är det flera olika möten, det handlar mycket om planering för att det inte ska bli tomt i butikshyllorna. Om en vara är på väg att ta slut måste vi titta på när vi kan få hem varan och om vi behöver fylla upp hyllan med en annan vara istället. Klockan 15:00 är det fika, ett tillfälle som inte får missas eftersom det fattas många viktiga beslut då.

    Hur ser dina framtidsplaner ut?
    – Jag har varit åtta år på Ikea nu och vill gärna fortsätta utvecklas. Jag har idag tagit steget som säljchef på Ikeas varuhus i Älmhult. Drömmen är att bli chef för ett helt Ikea-varuhus inom några år.

    Vad är roligast med ditt jobb?
    – Att skapa och leda förändring. I mitt jobb drivs jag av att skapa passion och motivation.

Utbildningsvägar

  • Det finns flera utbildningsvägar som lämpar sig för någon som vill bli logistiker. På gymnasieskolans fordons- och transportprogram finns fördjupningskurser i logistik. Även ekonomiprogrammet ger en bra grund som kan byggas på med yrkeshögskole- och högskoleutbildningar i logistik.
    Hitta utbildning via karriarihandeln.se:
    Visa utbildningar

    Läs mer på följande länkar:
    Skolverkets information om fordons- och transportprogrammet

    Skolverkets information om ekonomiprogrammet

    Yrkeshögskoleutbildningar i logistik

    Högskoleutbildningar i logistik

  • Inom handeln är det vanligt att företag har egna utbildningar eller hyr in andra företag för att utbilda sin personal. Om du inte har gått en utbildning som är inriktad handeln, kan du då komplettera din kompetens så att du får den kompetens som behövs.

  • Du kan också ha nytta av erfarenhet från liknande arbetsuppgifter i andra branscher.

Kompetensprofil

Förutom teoretisk förståelse för, och kunskap om, logistikflödet ska en logistiker vara analytisk och ha god samarbets- och organisationskompetens. En logistiker behöver också en god digital kompetens samt en förmåga att driva utvecklingsprojekt.

  • Analyskompetens handlar om att kunna ta in och bearbeta olika typer av data för att kunna dra slutsatser om verksamhetens styrkor och utmaningar. Du kan följa upp resultat historiskt för att kunna göra strategiska vägval framåt. Du kan dra slutsatser och välja väger som leder till bästa resultat för verksamheten.

  • Samarbetskompetens handlar om att kunna samarbeta med andra för att lösa en uppgift eller hjälpa en kund på bästa sätt. Du kan samarbeta med andra som tänker eller fungerar annorlunda än du gör. Samarbetskompetens kan både handla om samarbetet inom verksamheten men också med externa kunder och leverantörer.

  • Digital kompetens handlar om att förstå digitaliseringens påverkan på handeln och på ett säkert och kritiskt sätt använda olika digitala verktyg som finns i verksamheten. Du kan snabbt orientera dig bland de digitala verktyg som används i verksamheten men också snabbt lära dig ny teknik och nya digitala system och verktyg som verksamheten väljer att ta in.

  • Organiseringskompetens handlar om att utifrån givna krav på resultat, kunna planera och strukturera arbetet. Du kan planera och arbeta på ett systematiskt sätt och förmår skapa struktur, både för dig och andra. Du bidrar till ordning och reda, är duktig på att följa och utforma rutiner och instruktioner samt är uppmärksam på detaljer som bidrar till hög kvalitet och säkerhet. Organiseringskompetens innebär också att förmå arbeta disciplinerat och uthålligt över tid.

  • Utvecklingskompetens innebär att du vågar pröva nya tankar och handlingssätt för att bidra till verksamhetens utveckling. Du är duktig på att upptäcka utvecklingspotential, pröva nya idéer och sätta igång och driva förändringsarbete. Du tar också ansvar för att kontinuerligt utveckla din egen kompetens.