Hem / Resurser / Företagskällan: Förpackningar

Företagskällan: Förpackningar

På Företagskällan har du möjlighet att läsa mer om handelns historia och hur handeln har utvecklats fram till idag. Här finns länkar till artiklar om förpackningens historia och utveckling.

Den (o)hållbara förpackningen
Förpackningar – överallt möter vi dem: i kylskåpet, på hyllorna i affären och i eller utanför containrarna vid återvinningscentralen.

Tetra och kartongmjölken
Mjölkförpackningen speglar bättre än någon annan förpackning den långa kamp som har varit och i viss mån fortfarande förekommer mellan två olika konkurrerande system: returförpackningar och engångsförpackningar.

Personporträtt Ruben Rausing
Ruben Rausing (1895-1983) såg under sin studietid i USA 1920 några av de allra första självbetjäningsbutikerna och insåg vilka möjligheter som låg i dessa. Men han förstod också att de krävde helt andra metoder för att förpacka varorna. Genom sina moderna förpackningar kunde affärerna sälja fler varor, lokalbehovet i butikerna minskade, hygienen och arbetsmiljön förbättrades.

Konsumtionsrevolutionen: handeln
Dagligvaruhandelns snabba omvandling under 1950- och 1960-talen hängde intimt samman med det ökade välståndet i Sverige. Den svenska handelns förändring präglades i mångt och mycket av innovationer och förnyelse. Självbetjäning och nya sätt att förpacka varorna utgjorde en viktig del av framgångarna.

 


Gymnasiet (APL/Lärling), Högstadiet (Prao), Yrkeshögskolan (LIA)

Affärsutveckling, Butikens utveckling, Förpackningar, Hållbarhet, Inköp, Kvalitet och miljö, Lager, Lager och logistik, Logistik, Produkthantering, Återvinning

Länk


Länkar

Dina framtida karriärvägar – yrkeskartan.se