Hem / Yrkestävlingar / Butikssäljare

Vinnare av Handelns yrkestävlingar 2022, Julia Nyblom

Butikssäljare

Tävlingen Butikssäljare riktar sig till studerande på försäljnings- och serviceprogrammmet/Handels- och administrationsprogrammet och ekonomiprogrammet.

De tävlande bedöms bland annat inom försäljning, service, produktkunskap, varuhantering och exponering. Dessa egenskaper mäts genom olika praktiska och verklighetstrogna situationer som bland annat ett rollspel i butiksförsäljning.

Hösten 2023 startar en ny tävlingsomgång

Varje skola kan anmäla en representant till tävlingen. I de fall skolan har båda gymnasieprogrammen finns möjligheten att anmäla två representanter, en från respektive program.

För att utse er skolas representant kan ni hålla ett skol-kval där eleverna får prova på rollspel i butiksförsäljning, de kommer ha stor nytta av det om de går vidare i tävlingen. Handelsrådet har tagit fram ett stödmaterial för att hålla ett skol-kval som ni hittar i högerspalten av denna sida. Har er skola en annan metod för att utse representanten till tävlingen så är det tillåtet.

Tävlingen består av flera moment efter att ni anmält er representant till tävlingen, en videohälsning, digitalintervju med jury, Handelns yrkestävlingar 10-11 oktober i Göteborg och slutligen görs det upp om segern på Yrkes SM i Karlstad 23-25 april 2024. Vid varje tävlingsmoment sker en gallring.

Ansvarig lärare anmäler skolansrepresenant i högerspalten av denna sida senast den 1 september.

Vill du veta mer om tävlingen?

Hör av dig till therese.forslin@handelsradet.se


Tidigare meriter i tävlingsgrenen

Julia Nyblom
Vinnare Handelns yrkestävlingar 2022

Josefine Ramström
Guld- Yrkes SM 2022

Felicia Dahlgren
Vinnare Handelns Yrkestävlingar 2020

Ida Strid
Guld- Yrkes SM 2018


Tävlingen genomfördes första gången på Yrkes SM 2018. Branschen jobbar för att det även ska gå att tävla vidare på en internationell nivå.

Handelns yrkestävlingar

Håll ett skolkval

Ett stödmaterial

Dina framtida karriärvägar – yrkeskartan.se