Hem / Resurser / Företagskällan: Varuhus

Företagskällan: Varuhus

På Företagskällan har du möjlighet att läsa mer om handelns historia och hur handeln har utvecklats fram till idag. Här finns länkar till hur varuhusens historia och utveckling.

Varuhusen växer fram
Varuhustanken började utvecklas i samband med industrialiseringen vid mitten av 1800-talet i både USA och Frankrike. Kring sekelskiftet 1900 slog varuhusen igenom på bred front i ett stort antal storstäder.

Det nya sättet att handla. Nöje eller nytta?
Var varuhuset verkligen ett så tidsbesparande och rationellt ställe att handla på? Eller var det en sagovärld där man mållöst vandrade runt? Här kan du läsa mer om NK:s historia.

Hamngatan, Stockholm, den 22 september 1915
Mitt under första världskriget invigs Sveriges första riktiga varuhus – NK i Stockholm. Varuhuset speglade på mängder av olika sätt det moderna samhället. Det var ett palats, nästan ett sagoslott, där mycket var möjligt. Här blev konsumtionen inte bara en nödvändig vardagsrutin, utan en livsstil och ett nöje.

EPA – ett varuhus för alla
NK:s stora varuhus på Hamngatan invigdes hösten 1915 och tio år senare stod PUB:s byggnad vid Hötorget färdig. 1930 kom det första EPA-varuhuset till Stockholm och två år senare var Tempo på plats. Sedan dröjde det inte länge förrän hela Sverige var täckt med varuhus. Ett modernare Sverige började att ta form. Att tillkomsten av EPA var samtida med framväxten av det svenska folkhemmet var ingen tillfällighet.

När varuhusen hade kris
På 35 år har antalet svenska varuhus minskat från 368 till 77. EPA, Tempo och Domus är alla namn som tillhör historien – och NK driver numera sina varuhus som gallerior. Men det var svårt att börja bromsa när man ännu gasade och det tar emot att sälja sina köppalats.


Gymnasiet (APL/Lärling), Högstadiet (Prao), Yrkeshögskolan (LIA)

Affärsidé, Affärsutveckling, Butikens utveckling, Butiksetablering, Exponering, Marknadsföring

Länk


Länkar

Dina framtida karriärvägar – yrkeskartan.se